Blog

Rönnbär – andebark!

red round fruits on green leaves
Jag bor på landet där det talas en dialekt som många inte förstår, det har ofta varit till stor hjälp när jag behöver säga något till dem jag har med mig i olika sammanhang, då jag vet att ingen annan förstår vad jag säger. 

Det finns vissa skrönor och talesätt som framför allt äldre personer har talat om för mig under åren och som i regel handlar om naturen.  Rönnbär heter på dialekt andebark.

Jag har flera rönnar på min tomt och om dem sägs det att om det är många rönnbär på träden på hösten som hänger i rikliga klasar, då blir det en kall vinter. I höstas fanns det många rönnbär på träden och det var längesen det har varit en så kall vinter.

En äldre släkting till mig plockade rönnbären på hösten och torkade dem och åt några varje dag eftersom hon trodde att det var bra för hennes mage.

Jag gjorde rönnbärsgelé i höstas som jag har kvar fortfarande, det är gott till kött och även som en smaksättare till olika såser.

Vill du ringa till mig för att få veta din framtid så är jag i regel inloggad på mornarna och kvällarna men ibland även under dagtid.    

Ring 0939-1147147 välj 7        

All kärlek!       

Rebecca
Comments Off on Rönnbär – andebark!